BİTKİSEL ÜRETİMDE BİYOLOJİK MÜCADELE YAPANLAR DESTEKLEME ALACAK
facebook-paylas
 

BİTKİSEL ÜRETİMDE BİYOLOJİK MÜCADELE YAPANLAR DESTEKLEME ALACAK

Bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanımının azaltılması için biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Bitkisel Üretimde Biyolojik veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Destekleme ödemesi yapılması için örtü altı üretim yerinin Örtüaltı Kayıt Sistemi'nde (ÖKS), açık alanda üretim yerinin Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) kayıtlı olması ve üreticinin birtakım teknik şartlara uyması gerekiyor.

Tebliğ kapsamında örtü altında domates, biber, patlıcan, hıyar ve kabak üretimi yapanlara dekar başına 400 lira biyolojik mücadele, feromon kullananlara 60 lira, feromon ve tuzak kullananlara 120 lira biyoteknolojik mücadele desteği verilecek.

Öte yandan biyoteknolojik mücadele desteklerinin yanı sıra turunçgil ve nar üreticilerine de dekar başına 50 lira biyolojik mücadele desteği sağlanacak.

Sene başından itibaren biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin ürün bazında son başvuru tarihleri de tebliğde yer aldı.

Destekleme ödemesi başvurusu ve değerlendirilmesi

MADDE 6 - (1) 1/1/2018 tarihinden itibaren biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin ürün bazında son başvuru tarihleri aşağıdaki gibidir.

a) Kayısı için: 29/6/2018,

b) Ayva, Armut ve Elma için: 27/7/2018,

c) Bağ için: 31/8/2018,

ç) Açıkta domates ve zeytin için: 5/10/2018,

d) Turunçgil ve nar için: 26/10/2018,

e) Şeftali ve Nektarin için: 6/7/2018,

f) Örtüaltı için: 31/12/2018,

tarihi mesai bitimine kadar, başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte ÇKS ve/veya ÖKS kayıtlarının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne başvurulur.

(2) Destekleme ödemesinden faydalanmak amacıyla üretici tarafından beyan edilen belgelerin ve uygulama bilgilerinin 4 üncü ve 5 inci maddelerde yer alan hususlara uygunluğu il/ilçe müdürlüğünce kontrol edilir ve Ek-2'de yer alan tespit tutanağı hazırlanır.

Resmi Gazete Tebliği için tıklayınız